home

contact

portfolio

cv

Gertjan Adema - Kinetische Lichtkunstinstallaties

logo_gertjan_adema_gitaar


Marbles

Een reusachtige roterenede knikkerbaan speelt met beweging, licht en geluid.

Click here for the video-link on YouTube.

De gigantische knikkerbaan (3,5m hoogte) geeft een betoverend samenspel van geometrie, beweging, licht en geluid. De knikkerbaan draait en heeft de vorm van een bol, zo is het zelf een gigantische roterende knikker. De knikkerbaan spiraalt naar beneden langs de oppervlak van deze bol. Op deze manier volgt de knikker een baan op een knikker. De langzaam draaiende spiraalvormige knikkerbaan en het herhalende traject van de knikker geeft een indrukwekkend werk in een vrolijke en vervreemdende sfeer.

Het roterende frame van de knikkerbaan duwt de knikker omhoog, dat de indrukwekkende structuur een mooie eenvoud geeft. De opwaartse en neerwaartse bewegingen van de knikker wordt ondersteund door de soundscape en de lichtpatronen van de led-strips die de knikkerbaan volgen. De knikker en lichtpatronen van de led-strips geven een prachtig spel van lichtpatronen tussen de led-verlichting langs de knikkerbaan en de ronddraaiende knikker.

Met een langzame en spannende beweging wordt een lichtgevende knikker naar de bovenkant van de knikker geduwd. Bovenaan valt het in de draaiende lichtgevende knikkerbaan en kan het vrij naar beneden rollen.

De installatie gaat over het samenspel tussen beweging, geometrie, licht en geluid. De knikkerbaan heeft twee delen in zijn cyclus, de opwaartse beweging met de spindel aan de binnenkant om de as en de spiraalvormige baan aan de buitenkant om de bol. De twee componenten zijn delen van één cyclus. Dit kan worden gezien als een innerlijke groei en uiterlijke expressie. Op het moment dat de knikker uit de spindel komt en in de buitenste spiraalbaan valt, en het begin van de opwaartse beweging zijn de momenten van de overgang van de ene naar de andere toestand. Beide delen van de cyclus worden ondersteund door de lichtpatronen en de soundscape, waarbij elk deel van de cyclus zijn eigen soort patronen en geluiden heeft. De geometrie van de installatie ondersteunt zowel de opgaande als de neerwaartse bewegingen zoals de innerlijke groei en uiterlijke expressie van elkaar afhankelijk zijn. De verscheidenheid in de lichtpatronen viert de menselijke variabiliteit en variabiliteit in groei en expressie.

De hele baan wordt verlicht door neonflex RGB-digitale led-verlichting. De verlichte knikkerbaan draait langzaam om zijn verticale as. Rond de as, in de knikkerbaan brengt een schroefvormige baan de knikker van 20 cm terug naar de bovenkant van de knikkerbaan. Rotatie van de constructie van de knikkerbaan tilt de knikker naar het begin van de baan.

De installatie is 3,5m hoog, de knikkerbaan heeft een diameter van 2,35 meter in de vorm van een knikker. De hele baan is verlicht met 57,5m neonflex RGB led-strips. De knikker is een oplichtende bol met een diameter van 20 cm. De verlichte knikkerbaan draait langzaam om zijn verticale as. Rond de as brengt een spindel de knikker terug naar de bovenkant van de knikkerbaan. De rotatie van de knikkerbaan stuwt de knikker naar het begin van de baan.
English: nederlandse vlag


photo

Mede mogelijk gemaakt door de Commissie Cultuur & Kwaliteit Zwolle
logo gemeente zwolle


© 2022 Gertjan Adema. All Rights Reserved