home

recordings

contact

agenda

cv

Gertjan Adema
klassiek gitaar, improvisatie & performances

logo_gertjan_adema_gitaar

English: English

Humming around and around ...

Vincenzo Castellana: percussie
Sandra Steen/ Maria Munain Moral: dans
Gertjan Adema: gitaar
Veronica Serberie Caballero: tollen en techniek

Zoemende reuzenbromtollen spelen samen met dans en live muziek en maken een performance voor een wervelende, speelse en betoverende ervaring.

We laten de tollen zoemen en draaien, we laten ze schuren, rammelen en ratelen tot er licht en rook uit komt. We maken steeds een nieuwe sfeer vol van energie. De ene keer is het vrolijk en speels, de andere keer lieflijk als een ballerina, vervolgens stoer en eigenwijs, of dreigend en duister, om daarna juist weer sprankelend en sprookjesachtig te worden, om ten slotte kleurrijk en feestelijk te eindigen. Behalve de reuzentollen hebben we meer speelgoed, ook om samen met het publiek te bespelen.

Ervaar het zelf en laat je meevoeren in deze wereld van spelen met muziek.


Demo van 'Humming around and around ...' via YouTube:

youtubeInterview en beelden van de voorstelling bij Omroep Gelderland:
De tollen beginnen bij 4:30 min.

logoLees ook het artikel in:

stentor

over de renovatie van de tollen tijdens de crowdfunding.


foto
foto: Gienus Kruizinga
Over het project:

Ontdekken van de tollen
Mijn bromtollenperformance is een combinatie van twee projecten waarmee ik bezig was. Voor een festivalvoorstelling was ik op zoek naar een theatrale manier om mijn muziek uit te voeren. Voor mijn schoolvoorstellingen was ik op zoek naar nieuwe ideeën om met kinderen muziek te maken. Een vriend gaf me de tip om bromtollen te gebruiken voor de schoolvoorstellingen. Tijdens het zoeken naar verschillende bromtollen stuitte ik op de reuzenbromtollen van Peter Schat, de in 2003 overleden Nederlandse componist van hedendaagse muziek. De tollen met een doorsnede van een meter spraken direct tot mijn verbeelding. Dit was het wat ik nodig had!

Overgebleven onderdelen
In de jaren 70 liet Peter Schat zes reuzenbromtollen maken voor zijn compositie 'To You'. De nog bestaande onderdelen van de tollen vond ik bij de zoon van Schat en bij de ontwerper van de tollen. Helaas waren er slechts delen van vier tollen overgebleven en was niet alles meer in goede staat, maar ik kreeg wat er nog was mee en besloot om ze te herstellen en de tollen weer te laten draaien, zodat ik ze voor mijn voorstelling zou kunnen gebruiken.

De uitdaging
Ik heb uitgezocht hoe ze destijds hebben gewerkt en hoe ik ze zelf in mijn voorstellingen zou kunnen gaan gebruiken. Voor de financiering van de renovatie van de tollen ben ik een crowdfundingactie gestart. Daarmee kreeg ik de financiële middelen om de schaaldelen te renoveren en nieuwe onderdelen, zoals lagers, assen en spindels, te maken en te bestellen. Maar de grootste uitdaging was ze te laten klinken als reuzenbromtollen. Met gebruik van speelgoedbromtollen heb ik een nieuw ontwerp gemaakt voor het binnenwerk van de tollen en is het me gelukt ze als een echte tol te laten klinken!

Gertjan Adema
foto
foto: Ayu Polak
Speellijst:
Oosterpoort Groningen
3 december 2014 - Lunchconcert
Posthuistheater Heerenveen
22 januari 2015: - Teaser
Kûbaard
18 april - Try out
Tuin der Lusten
14 - 17 mei 2015 - Eefde
Universiteit Twente
27 mei 2015: O&O plein - Lunchconcert
Culture Night
19 juni 2015 - Vilnius Litouwen

Sonsbeek Theater Avenue Arnhem
speeltijden:
do. 13 en vr. augustus om 19:30, 20:30 en 21:30 uur.

Valkhof Theater Avenue Nijmegen
speeltijden:
za. 5 september
zo. 6 september

Amsterdam Fringe Festival
di. 8 t/m zo. 13 september

© 2014 Gertjan Adema. All Rights Reserved