home

recordings

contact

agenda

cv

Gertjan Adema
klassiek gitaar, improvisatie & performances

logo_gertjan_adema_gitaar


Humming around and around ...


Spectaculaire reuzenbromtollen voeren je mee in hun beweging en klanken en maken een performance voor een speelse, vervreemdende en betoverende ervaring.

Met de tollen als moderne derwisjen lijkt het spel intiem en onder controle. Als ze doordraaien slaat de stemming om en worden ze duister en alarmerend. Dan draaien ze duizelingwekkend, ze rammelen en ratelen tot er licht en rook uit komt.
Samen met dans en live muziek spelen we op de grens van zelfbeheersing en waanzin, waarbij overspannen zelfreflectie kan kantelen naar vervreemding en gekte. Zoeken naar de onmogelijke balans tussen reflectie en volmaaktheid geeft spanning en eist alle aandacht van het publiek.

Demo 'Humming around and around ...' op YouTube.Over het project:

Ontdekken van de tollen
Mijn bromtollenperformance is een combinatie van twee projecten waarmee ik bezig was. Voor een festivalvoorstelling was ik op zoek naar een theatrale manier om mijn muziek uit te voeren. Voor mijn schoolvoorstellingen was ik op zoek naar nieuwe ideeën om met kinderen muziek te maken. Een vriend gaf me de tip om bromtollen te gebruiken voor de schoolvoorstellingen. Tijdens het zoeken naar verschillende bromtollen stuitte ik op de reuzenbromtollen van Peter Schat, de in 2003 overleden Nederlandse componist van hedendaagse muziek. De tollen met een doorsnede van een meter spraken direct tot mijn verbeelding. Dit was het wat ik nodig had!

Overgebleven onderdelen
In de jaren 70 liet Peter Schat zes reuzenbromtollen maken voor zijn compositie 'To You'. De nog bestaande onderdelen van de tollen vond ik bij de zoon van Schat en bij de ontwerper van de tollen. Helaas waren er slechts delen van vier tollen overgebleven en was niet alles meer in goede staat, maar ik kreeg wat er nog was mee en besloot om ze te herstellen en de tollen weer te laten draaien, zodat ik ze voor mijn voorstelling zou kunnen gebruiken.

De uitdaging
Ik heb uitgezocht hoe ze destijds hebben gewerkt en hoe ik ze zelf in mijn voorstellingen zou kunnen gaan gebruiken. Voor de financiering van de renovatie van de tollen ben ik een crowdfundingactie gestart. Daarmee kreeg ik de financiële middelen om de schaaldelen te renoveren en nieuwe onderdelen, zoals lagers, assen en spindels, te maken en te bestellen. Maar de grootste uitdaging was ze te laten klinken als reuzenbromtollen. Met gebruik van speelgoedbromtollen heb ik een nieuw ontwerp gemaakt voor het binnenwerk van de tollen en is het me gelukt ze als een echte tol te laten klinken!

Gertjan Adema

English: English


youtube

English
English
English
Friese Dansdagen 2018,
foto's: Toon Hendriks

© 2014 Gertjan Adema. All Rights Reserved