home

recordings

contact

agenda

cv

Gertjan Adema
klassiek gitaar, improvisatie & performances

logo_gertjan_adema_gitaar

benedita

Vertelvoorstelling_recensie_parool

Parool: recensie 19-11-2010


parool_theater_vertelvoorstelling

Parooltheater 18-11-2010Benedita

Een gewaagd verhaal over listen, lasten en lusten van macho’s en hun Maria’s op een klein Zuid-Amerikaans eiland.

Ben Hartemink - Literair Verteller
Gertjan Adema - Klassiek Gitaar


De natuurlijke radioactiviteit op het eilandje 'begunstigt in hoge mate de wellust, waardoor de beste mannetjes en wijfjes van de aarbol kunnen worden gevormd.' Naar de novelle 'De ongelukkige en grootmoedige liefde van Benedita' van João Ubaldo Ribeiro.

'Benedita, wat een vrouw, wat een echtgenote, wat een zegen! Wat een toonbeeld van deugdzaamheid, devotie, zelfontzegging en goedhartigheid!'

Alle mensen zijn er vroom, plukken de lust en zondigen.
En (bijna) iedereen schenkt en krijgt vergiffenis.

In een sobere en treffende stijl vertelt Ben dit lichtvoetige verhaal over Benedita en haar echtgenoot, een onverbeterlijke macho, die denkt de wereld naar zijn hand te kunnen zetten. Benedita lijdt hieronder, tot op het moment waarop alles op een verrassende wijze wordt gecorrigeerd. De muziek van Gertjan ondersteunt, versterkt en geeft commentaar op het verhaal. Met humor en veel fantasie gebruikt hij Spaanse en Latijns-Amerikaanse gitaarmuziek.

Ben Hartemink verzorgt voordrachten van literaire teksten. Hij heeft die teksten gekozen omdat ze hem treffen, omdat hij ze mooi vindt en omdat ze geschikt zijn om verteld te worden. Vaak hoeft hij aan de verhalen helemaal niets te veranderen, soms leek het beter om een ander woord te kiezen of iets enigszins anders te formuleren, zelden meer dan dat. Wel is de oorspronkelijke tekst soms te lang voor een voordracht van ongeveer een uur, bijvoorbeeld al het gaat om een complete roman. Dan wordt er naar eer en geweten geknipt zonder sfeer en strekking te veranderen. Er wordt vrijwel nooit iets toegevoegd. Ben heeft al twintig jaar ervaring als acteur en heeft ruim vijftien jaar ervaring als literiar verteller. Zijn stijl is sober, met veel respect voor de tekst.

João Ubaldo Ribeiro (1941) geldt als een van de belangrijkste Braziliaanse schrijvers. Hij werd bekend door het meeslepende epos over zijn geboorteland, Brazilië Brazilië en het meedogenloze Sergeant Gétulio.

Speelduur: 65 minuten (zonder pauze)

Regieadvies: Gonnie Kleine en Maria van der Wijst
Foto: Remko de Paus
Illustratie: Merel Hubatka
Vertaling: Harry Lemmens

© 2014 Gertjan Adema. All Rights Reserved